Det senaste från styrelsen

Hej alla medlemmar i Barkarö Äng!

Hoppas ni alla haft en fin sommar, även om den på senaste tiden varit ganska blöt! Nu ser vi fram emot en höst som snart står för dörren, men förhoppningsvis bjuder sensommaren på några fina dagar framöver. 

Här kommer en sammanställning av senaste nytt inom föreningen:

Nyheter:

Häck:

Efter tvåårsbesiktningen tidigare i år fick vi som förening rekommendation att ej plantera andra växter i häcken, då detta kan ta näring från den. Även att ta bort ogräs som växer i den kan främja frodigare häckplantor. Det är upp till varje enskild medlem att underhålla sin häck. 

Vi vill även passa på att påminna om gällande regler i Västerås kommun kring häckar, som även vi ska rätta oss efter. Detta för att hålla en hög säkerhet inom vårt område där det är både barn, bilar, gående och cyklister som delar på vägen. I korthet gäller max 80 cm höjd i korsningar och infarter. Här finns mer information kring detta: https://www.vasteras.se/trafik-och-gator/gator/fastighetsagares-ansvar-gator.html

Vi i styrelsen har gjort misstaget att låta enskilda boende sälja sin häck. Detta beslut kan visa sig att vara fel eftersom vi boende endast har nyttjanderätt av tomten, enligt ett styrelseprotokoll som upprättades under byggprocessen av Eksjöhus. Det betyder att varje boende, enligt stadgarna, är skyldiga att sköta om och ta hand om sin häck, men om häcken är död så är det föreningens ansvar. De som mailar styrelsen om att byta sin häck till annan sort tar då över ansvaret för sin nya häck, men får inte sälja eller slänga den befintliga häcken. Den ska användas till att byta ut eventuella grannens döda plantor. Vi är i en process att ta reda på om vi har nyttjanderätt eller om tomterna är upplåtna till fastigheten. Återkommer om svar på detta. 

Eftersom styrelsen har gjort denna missen att låta sälja föreningens häck har vi beslutat ett avdrag från styrelsearvodet som utgör summan av de sålda plantornas uppskattade värde. 

Vattenavläsning:

Snart är det återigen dags för vattenavläsning. Vi återkommer med datum för den i ett separat mail, men den ska genomföras i september. När vi har alla avläsningar skickas datan till vår ekonomiska förvaltare som sedan reglerar debitering för använt vatten. De flesta är väldigt snabba med att genomföra detta, men kom ihåg att alla måste göra avläsningen i tid.

Tvätt av sopkärl i oktober:

Två gånger om året utförs tvätt av sopkärlen i våra soprum, och i oktober är det inbokat ny tvätt. Till information använder VafabMiljö växtbaserade rengöringsmedel vid tvätten, så vi får rena sopkärl utan negativ miljöpåverkan!

Barkarö Äng-dagen 8 oktober, underhåll av gemensamma ytor:

Inom snar framtid kommer det köpas in en gräsklippare, trimmer och stege till föreningen. Dessa ska användas till underhåll av gemensamma ytor och vid till exempel underhåll av carport. 

Vi önskar att bjuda in er alla grannar till en gemensam “Barkarö Äng” dag den 8 oktober. Där kommer vi att ta hand om de gemensamma ytorna  samt olja in bullerskydden som sitter längs vägen, med förbehåll om att vädret tillåter det. Vi börjar vid kl 10.00 och jobbar tills det är färdigt, föreningen bjuder på korv och kaffe vid 13.00 för alla som har varit med och hjälpt till, både vuxna och barn. Hoppas vi ses allihopa!

Påminnelse om godkännande vid utbyggnader:

Vi önskar att påminna er alla om att söka godkännande från styrelsen om ni önskar göra förändringar såsom; bygga trall, insynsskydd, luftvärmepump, staket och platsbyggd pergola. Ni behöver ett skriftligt godkännande från styrelsen. Målsättningen är att utifrån medlemmarnas önskemål fastställa standarder för byggnationer och anordningar så att enhetlighet i området bibehålls. 

Eksjöhus 2-årsbesiktning:

Vi jobbar just nu aktivt med uppföljning av hur Eksjöhus ligger till efter garantibesiktningen av etapp 1 och 2, de har flera punkter som vi inte har sett bli åtgärdat, bland annat punkt 21 “Dränering av gräsytor bristfällig”. Detta har tagit tid, så vi tackar för tålamodet. Vi återkommer med svar från dem och tiden för utbyte av häck kommer att ske under hösten. 

Styrelsen:

Slutligen önskar vi att informera er om att tre ledamöter i styrelsen kommer att avgå på grund av flytt under året. Det är Agge, Jenni och Roberth. Våran suppleant Chris i hus 23 kommer att närvara under styrelsemöten som ledamot fram till nästa årsstämma. 

Med vänlig hälsning, 

// Styrelsen